Struisvogel ritje

Plettenberg Bay, Zuid Afrika 0 Comments 1812

Van Oudtshoorn, Zuid Afrika naar Plettenberg Bay, Zuid Afrika
In de koelkast vinden we voor ons ontbijt een grote kom met geklutst struisvogel ei. Niet helemaal wat we in gedachte hadden bij een 'Do it yourself ostrich egg breakfast' maar goed we gooien een lading ei in de pan en zitten even later aan een boterham met ei.

Uiteindelijk pakken we maar een natte tent in. Gisteren gaven ze ons de keus geen schaduw wel gras of schaduw en geen gras. Wij kozen het eerste om vervolgens vanochtend alsnog in de schaduw wakker te worden, de zon is gewoon nog niet hoog genoeg.

Om 9:30 parkeren we de motoren bij de struisvogel boerderij. We willen een tour doen. Het enige wat ze echter hebben is op eigen gelegenheid struisvogel kijken of een tour met struisvogel rijden. Dat lijkt ons nogal zielig maar goed doe maar de toer met een ritje. Daarbij kopen we nog 2 zakjes voer (mais) en dan gaan we samen met 2 andere toeristen de rondleiding doen.

Eerste halte is bij de kleintjes. De baby struisvogels zijn een week oud. De gids vertelt een heel verhaal over de struisvogels (broedtijd, hoe lang het duurt tot ze groot zijn e.d.) en ondertussen speurt ze het hek af. Ze wil een kleine pakken zodat we die kunnen aaien. We moeten geduldig zijn en pa en ma afleiden met wat mais maar dan lukt het haar. Ze pakt een kleine uit de wei en omstebeurt mogen we het jonge diertje vasthouden en aaien.

Je zou er zo een mee naar huis willen nemen maar omdat die beesten binnen 5 (of was het 7) maanden volgroeid zijn tot volwassene is deze schattige fase maar van korte duur.

We voeren pa en ma nog een beetje als bedankje dat we een van de kleintjes mochten lenen en lopen dan verder. Bij het tweede stel gaan we de wei in, daar ligt 1 ei en dat mogen we allemaal eventjes vasthouden.

Omdat er pas 1 ei in het nest ligt vinden pa en ma het prima dat je het ei pakt, hebben ze er 12 dan mag dat niet meer (rare beesten toch??). We vergeten te vragen of we op het ei mogen staan, iets wat Sander graag nog wilde doen. We leggen netjes het ei terug in het nest en verlaten het weiland. Dit stel voeren we maar niet want er is nu geen hek tussen ons om te vluchten (die beesten hebben echt nog niet gehoord van geduld tot je wat mais uit het zakje op je hand hebt gelegd).

Struisvogel stel nummer 3 is een gefrustreerde man en relaxte vrouw. Hij zit nu al 3 weken achter het vrouwtje aan maar zij moet niets van hem hebben. Het mannetje wordt er een beetje opgefokt van. Daardoor geeft hij ons wel een mooie veren show. Hij spreidt alles tentoon om ons weg te krijgen.

Halte nummer 4 is de kraal. Hier liggen 3 vrijgezelle mannetjes te wachten tot ze gekoppeld worden aan een vrouwtje. Twee helpers nemen er 1 apart (James) en zetten hem in een soort V-vormige trechter met een zak over zijn hoofd. Als hij ingeparkeerd staat gaat de zak van zijn hoofd en krijgen we een korte les in struisvogel anatomie (1 oog weegt 60 gram en zijn totale brein 30 gram). Diegene die niet willen rijden mogen op James gaan zitten. Een van de andere vrouwen doet dat. Daarna wordt James losgelaten en wordt Undertaker gevangen. Ze hebben voor de ritjes Undertaker en Speedy. Wie wil er op Undertaker een ritje maken. Geen probleem hoor ik ga wel als eerste. Ook Undertaker heeft een zak over zijn kop. Ik mag erop klimmen, knieen onder de vleugels, de vleugels vasthouden, benen voorlangs zijn borst kruisen, naar achter hangen, zak van de kop en daar ga je. Undertaker doet het rustig aan, hij wil steeds stoppen met lopen met mij op zijn rug. De twee jongens moeten hem steeds aansporen om te lopen.

Na een paar rondjes op de rug van Undertaker helpen ze me van hem af. Ritje struisvogel is best grappig!

Na mij gaat de andere vrouw op Speedy een rondje maken. Na 1 rondje houdt ze het voor gezien en wordt ze van Speedy afgeholpen. Dan is het de beurt aan Sander. Undertaker wordt weer gevangen en Sander neemt plaats. Knieeen onder de vleugels, vleugels vasthouden, naar achteren hangen, zak van de kop. En Undertaker zet het op een drafje. Eerste bocht genomen en hij is van zijn last verlost, Sander ligt languit op zijn rug in de wei. Hij zei nog zo moet ik protectievest aan en helm op? Struisvogel is net paardrijden. Tja.... je kan er ook gewoon op blijven zitten hoor!

De tour is nu afgelopen maar we hebben nog voer over. We gaan terug naar de eerste pa en ma met de kleintjes en voeren pa en ma de rest van de mais. Als die op is nemen we afscheid van de struisvogels en verlaten we de boerderij.

We zetten koers naar Plettenberg Bay, een kort ritje over enkel hoofdwegen. Wel weer een mooie omgeving, bergen, water, enz.

In Plettenberg aangekomen zetten we onze tent op bij de backpackers in het midden van de stad. Even boodschappen doen voor de braai en dan foto's uitzoeken, uiteraard hebben we veel te veel struisvogel foto's gemaakt.

's-avonds wordt er een vuurtje gemaakt en kunnen we braaien. We hebben het beschaafd gehouden en hebben enkel worst en lam. Misschien leren we het nog een keer??? (OK in totaal is het toch een kilo vlees maar deze keer maar 2 soorten).

0 Comments

Create Comment

Fields with * are required.

Search In Posts
Headlines
  • 2015-10-23 Camper avontuur ten einde
  • 2015-09-26 Yellowstone pictures online
  • 2015-09-17 Triplog updated
Recent Posts
Popular Posts
Archive
Current Album
Follow Us
on Facebook by Atom feed by Email
Question? Remarks? You're more than welcome! Just contact us