160 US dollar voor een visum, geintje zeker

No Comments 1124

Dag 1 Accra, Ghana
Welke malloot vind het nodig om ruim voor 5 uur al te beginnen met zijn volgenlingen naar de moskee te roepen???? Nou een boel malloten hier. Niet 1 moskee maar meerdere blaten door elkaar heen. We liggen ons al een tijdje te verbazen als ik eens ga kijken hoe laat het is. 04:42 zegt de telefoon.

Als de imam eindelijk zwijgt draaien we ons nog een keertje om tot de wekker om 6:30 gaat. Het giet! Ik neem een douche en pak daarna maar de regenjas uit. Gelukkig vind ik brood redelijk dichtbij. We ontbijten op de veranda, onder het afdakje kun je wel droog zitten. We constateren dat er ook geen stroom is maar dat zal wel komen omdat het ochtend is???

We ontbijten en gelukkig wordt de regen veel minder. We kunnen zonder regenkleding vertrekken naar de Nederlandse ambassade. Daar wil de security ons niet binnen laten. Wat kom je doen? Vragen stellen over visa aanvragen van andere landen dan Nederland maar we zijn Nederlanders. Nou dat kan niet hoor de informatie staat op internet. Nou meneer deze informatie niet (dat we geen internet hebben zeggen we maar even niet dan worden we vast naar een internet cafe doorverwezen). Na een kwartier wachten, vragen, bellen mogen we eindelijk het terrein op. Welkom bij de ambassade van je eigen land. Na even wachten worden we naar binnen geroepen. Daar vragen we dus of hun dezelfde service bieden als de Roemeense ambassade, visa aanvragen voor je regelen. Nee dat doen ze niet. Kunnen we dan een letter of recommendation meekrijgen? Nee dat kan ook niet (terwijl ze via mail wel zeiden dat te doen). Onverrichterzake staan we dus weer buiten. De Nederlandse ambassade en Accra, daar heb je dus helemaal niets aan.....

We vertrekken naar de ambassade van Togo. Daar kunnen we een visum aanvragen binnen 1 dag. Kost alleen 35.000 CFA. Dat is rijkelijk veel, helemaal als je ziet hoe klein het land is. En CFA dat is nu net een eenheid die ik niet bij me heb (hebben we wel in het hotel want CFA gebruik je in Ivoorkust en in Togo en Benin maar niet in Ghana). Een visum toeristique entente geven ze helaas niet uit. De man zegt wel nog dat we inderdaad een visum aan de grens kunnen kopen.

We besluiten dan maar eerst naar Benin te rijden. Ook daar zeggen ze dat het visum toeristique entente niet meer wordt uitgegeven. Een visum voor Benin kunnen we aanvragen en dan mogen we die om 14 uur alweer ophalen. De kosten vallen ook mee. Dus we beginnen met het invullen van onze visum aanvraag. Dan stuiten we op de vraag adres in Benin. Ik vraag en de vrouw zegt een hotel mag ook. Wij snel de lonelyplanet erbij pakken en een willekeurig hotel opschrijven. Dan de ingangsdatum, dat is even rekenen wat het visum is maar 15 dagen geldig en je moet een preciese ingangsdatum en einddatum opgeven. Maar ook die puzzel lossen we op en samen met 2 pasfoto's, 40 cedis en een kopie van ons paspoort leveren we onze aanvragen in.

De tussentijd besteden we met maar langs Nigeria te rijden om daar alvast onze aanvraag te laten bekijken, mochten ze nog meer willen kunnen we dat dan nog regelen en dan kunnen we morgen daar onze aanvraag indienen. De mevrouw bekijkt onze aanvraag en vraagt nog wat extra kopieen. Ook wil ze dat we een uitgebreid reisplan opstellen van Nederland naar Zuid Afrika (op de visa aanvragen schrijven we steeds dat we bezig zijn met een reis van Nederland naar Zuid Afrika). Dat moeten we vandaag dus nog wel even maken.

We rijden ook maar meteen door naar Angola, ook daar het eisenpakket even ophalen. We worden binnengelaten en zien daar dat het visum 160 US dollar per persoon kost! Ze moeten een grapje maken. Maar nee hoor 160 dollar per persoon voor een visum voor 1maand. Onze aanvraag wil ze ook niet vast bekijken ik krijg enkel 2 nieuwe aanvraagformulieren mee omdat de mijne zelf geprint waren en niet van hun afkwamen. De vrouw zegt wel dat een letter of invitation niet perse hoeft voor een toeristen visum. Nee voor 160 dollar zouden wij ook niet al te veel meer eisen!

De rest van de tijd brengen we door in de mall, we lunchen er en proberen toch weer wat meer te weten te komen van de telecommarkt. Dan is het al weer 14 uur en kunnen we terug naar Benin. Daar krijgen we ons paspoort terug met het visum voor 15 dagen. Wat fijn dat het zo makkelijk ging!

Terug aangekomen bij het hotel blijkt dat er nog steeds geen stroom is. De vrouw zegt dat ze een monteur voor de generator gebeld heeft want ook hun generator doet het niet. Blijkt echter wel dat de stroomstoring niet alleen bij het hotel is. Blijkbaar hebben de imams van vanmorgen alle stroom opgebruikt, want de hele wijk heeft geen stroom. We vinden wel een internet cafe, maar ja geen stroom geen internet dus. De vraag of we enkel iets kunnen printen weet ik gelukkig nog net in te slikken. Ook een printer werkt natuurlijk op stroom!

We lopen naar een andere wijk en vinden daar een internet cafe. Daar verdiepen we ons weer in de telecommarkt maar ook op het internet is niet heel veel informatie te vinden. We printen ons reisplan uit en halen het reisadvies voor Congo op. Misschien maar helemaal niet naar Angola gaan maar eromheen rijden door de Democratische Republiek Congo??? Niet alleen het visum is namelijk 160 US dollar. We hebben al gelezen dat ook slapen in Angola heel duur is. Het schijnt lastig te zijn iets onder de 80 US dollar per nacht te vinden. We hebben al contact gehad met 1 guesthouse en ook daar is overnachten al 65 US dollar. Vanavond moeten we maar eens goed gaan nadenken of we naar Angola gaan of niet....

We lopen terug naar het hotel en eten daar wat brood met knakworstjes. Als Sander de brander aansteekt komt er echter een man en die zegt, koken mag niet op de veranda kom mee. Uiteindelijk moet Sander naast de keuken van het restaurant zitten met zijn brander om de knakworstjes warm te maken. De vrouwen van het restaurant vinden het ook grote onzin dat dat niet op onze veranda mag maar goed geen probleem als de man hier gelukkig van wordt koken wij naast het restaurant. We eten onder het romantische licht van onze hoofdlampjes. Stroom is er nog altijd niet. Daarna verdiepen we ons in Congo. Het reisadvies van de Nederlandse ambassade is weer eens 'niet essentiele reizen ontraden'. Alle reizen ontraden naar bepaalde gebieden. Die gebieden zijn echter voor ons niet heel interessant, het oosten, daar willen we toch niet heen. Blijft voor ons dus over niet essentiele reizen ontraden maar ja dat was Guinea ook, Mauritanie ook en delen van Ivoorkust ook. Daar was echter helemaal niets aan de hand dus dan ga je toch wel denken, niet essentiele reizen ontraden moeten we ons daar iets van aantrekken????? Sander weet echter ook dat de wegen in DR Congo niet best zijn. Misschien moeten we daar op het internet ook nog wat informatie over opzoeken voor we een keus maken. Voor ons in route technisch DR Congo namelijk een aantrekkelijk alternatief. In Angola hebben we niet heel veel op het wenselijstje qua bezienswaardigheden maar in Zambia willen we wel graag naar de Victoria Falls.

0 Comments

Create Comment

Fields with * are required.

Search In Posts
Headlines
  • 2015-10-23 Camper avontuur ten einde
  • 2015-09-26 Yellowstone pictures online
  • 2015-09-17 Triplog updated
Recent Posts
Popular Posts
Archive
Current Album
Follow Us
on Facebook by Atom feed by Email
Question? Remarks? You're more than welcome! Just contact us