Ring Road etappe 1

Wum, Kameroen No Comments 1134

Van Bamdenda, Kameroen naar Wum, Kameroen
Zal Kameroen weer fatsoenlijk brood hebben? Het is opvallend, heb je de mazzel dat de mensen Engels spreken is het brood niet te eten, zodra ze weer Frans lullen is het brood weer prima. Kameroen is Frans en Engelstalig en we zitten hier in het Engelstalige deel. Toch vinden we nog wat lekkere broodjes tussen al het sugar- en butterbread. We ontbijten, ruimen alle koffers weer in (waren weer nat van binnen vanwege de regen) en gaan op pad. Onze kleren zijn helaas nog klam omdat de kamer geen airco had, dat zal wel snel voorbij gaan want het is buiten weer flink warm aan het worden.

Eerste halte is de supermarkt, we vinden de winkel met behulp van de aantekeningen van de hotel manager. We parkeren voor de deur en lopen naar binnen. Terwijl we al een tijdje in de winkel staan komt de parkeerwacht, jullie staan verkeerd geparkeerd, of je moet geld in de meter stoppen of je moet de motoren 5 meter naar links verplaatsen daar is de parkeerplaats voor de supermarkt klanten. Prima meneer maar waarom zegt u dat niet als we de motoren parkeren? Toen stond meneer namelijk tegen het paaltje aangeleund te kijken wat er nu kwam voorrijden. Maar ja logica is soms ver te zoeken hier, wij parkeren de motoren 5 meter verder naar links en gaan terug de winkel in. Dan mag opeens onze helm ook niet meer mee de winkel in, die moet op een plank bij de ingang blijven. De eerste keer zijn we gewoon met de helm in onze handen naar binnen gelopen.

Als we onze voorraad hebben aangevuld stoppen we nog even bij het tankstation en dan kunnen we op pad. We gaan eens kijken of we de ring-road kunnen rijden. Volgens de Michelin kaart is het eerste stuk een moeilijk / gevaarlijk stuk maar daarna is het gewoon een off-road pad volgens de kaart. Of er asfalt ligt weten we niet, de Michelin kaart is wat dat betreft niet te doorgronden.

We rijden de ring road op en beginnen met asfalt. Al snel wordt de natuur echt heel mooi, bergen, bomen, veel groen. De weg is afwisselend, soms asfalt soms hard aangereden grond. Beide zijn prima te rijden.

We lunchen bij de Metchum Falls, volgens de lonely planet lovely falls. We vinden de plek, parkeren de motoren en dan komen er 2 mannetjes aanrijden op een brommer. Ook zij stoppen en ik gein nog die willen ook lunchen. Maar nee hoor, de mannetjes werken bij de waterval. Mogen ze onze permit zien? Welke permit meneer? Nou die je in Bamenda moet kopen. Wij weten van niets, welke permit, waar in Bamenda kopen en waarom zeg je dat nadat we bijna 80 km van Bamenda verwijderd zijn? Wij zeggen dat ze die waterval dan mogen houden wij lunchen hier dan wel langs de kant van de weg. Als ze zien dat wij geen interesse meer hebben mogen we alsnog naar beneden naar de waterval, daar staan bankjes en daar mogen we lunchen. We mogen ook naar de waterval kijken maar er geen foto's van maken. Dat is prima want de waterval is niet veel bijzonders. Een grote plons bruin water wat omlaag valt. Vergeleken met de watervallen die we al gezien hebben is deze totaal niet lovely.

Na de lunch hoeven we nog maar een klein stukje naar Wum. We rijden naar het hotel wat volgens de lonely planet het beste hotel is. We vragen om een kamer maar dan zeggen ze dat ze er nog maar 2 hebben, de rest is vol. Uiteraard hebben ze enkel nog maar de dure kamers. Als ik naar kamers in het andere deel vraag lijken die wel gewoon beschikbaar. We nemen een kijkje in een van de beschikbare hokjes. Een gribus lokaal, donker, en een matras, ik heb nog nooit zo een golvend bed gezien!

De badkamer is.... ach er staat een pot, hangt een douche en een wastafel laten we het daar maar op houden. We besluiten dus eerst maar even verder te kijken. Als dit het beste van Wum is dan staat ons nog wat te wachten. We rijden een rondje dorp, we zien nog 1 hotel waar we niet eens de moeite nemen om binnen te gaan kijken en we stoppen nog bij een tweede. Ondertussen begint het ook te regenen. We moeten even toeteren voor iemand bereid is het hek te openen maar dan kunnen we met de motoren naar binnen. We stappen af en dan begint het te zeiken. De man zegt dat er kamers zijn en hij haalt de sleutel om ze te laten zien. De hokjes zijn net iets beter als bij het eerste hotel, net iets beter want er zit een raam in. De prijs is echter het dubbele en dat is het zeerste zeker niet waard!

We bedanken de man en zeggen dat we de bui afwachten en dan vertrekken. We zitten buiten droog voor het hotel en dan begint het te onweren. Flits en boem direct achter elkaar. De flits laat sterretjes achter in onze ogen en onze trommelvliezen zijn bijna gescheurd. Beide schrikken we ons ook een ongeluk en drukken onszelf tegen de muur aan. Heftige shit hier! Nog een paar flinke flitsen en klappen later en dan begint de regen weer te minderen. Als het enkel nog miezert lopen we naar de motoren terug. Mijn Garmin zat nog op de motor en die blijkt het niet overleefd te hebben. De knopjes waren niet meer waterdicht dus daar hadden we ductape over geplakt alleen was dat niet genoeg voor deze stortbui. Mijn scherm blijft zwart.

We rijden terug naar het hotel en bekijken nog even de dure kamer, die is ook nauwelijks beter dan het hol wat hij eerder toonde dus dan wordt het maar het hol. Door het onweer is de electriciteit ook verdwenen dus nu is het echt een donker hol geworden, wel krijgen we een kaarsje (niet aangestoken trouwens). We ruimen alles maar weer uit want uiteraard zijn de koffers weer volgelopen. Daarna gaan we op zoek naar een restaurant.

We lopen het hele dorp rond en vinden 1 kot waar restaurant op staat. We vragen de vrouw wat er te eten is vanavond en ze zegt rijst, bonen en pap. Is er ook vlees? Nee eventueel wel vis. We bedanken de vrouw en lopen terug naar het hotel, dan daar maar eten want rijst met bonen klinkt niet heel aantrekkelijk. Terug bij het hotel vragen we waar is het restaurant? Dat is er niet, als je wil eten moet je dat in de stad doen. Dan zit er toch niets anders op, wij gaan maar weer aan het streetfood.

Eerst dan maar even moed indrinken, we gaan naar het barretje naast het hotel. Daar drinken we een lauw biertje, koud bier is er niet, er is toch immers geen stroom! Als we ons biertje op hebben lopen we een stukje verder. We gaan naar een ander barretje 'after work'. Ook daar is het bier lauw meneer heeft niet eens een ijskast dus dan zal het ook nooit koud bier worden. Blijkbaar is lauw bier hier normaal?

Lichtelijk aangeschoten komen we dus bij ons restaurant aan. Hoeveel kost een bord rijst met bonen en saus? Ik heb ze voor 200 en 250 zegt de vrouw. Wat is het verschil? Er is geen verschil. We nemen dan maar aan dat je voor 250 meer krijgt van hetzelfde? We nemen 2 borden en mogen plaatsnemen. Het eten smaakt opzich prima maar je kunt het moeilijk een vullende maaltijd noemen. Als we ons bordje leeg hebben lopen we naar de meneer die ernaast vlees aan het grillen is. Voor 100 CFA krijg je een stokje met koeienvlees. We nemen ieder een stokje en besluiten dan dat de maaltijd erop zit. Ernaast zit ook een barretje, als toetje nog maar een biertje. En bij deze bar vinden we dan eindelijk koud bier! Als we ook deze op hebben zien we ernaast nog een man vlees staan te grillen, we nemen dus nog maar 2 stokjes met koeienvlees en terwijl we deze wegwerken lopen we terug naar het hotel. Het is 20:30 het bier is aardig ingeslagen en eigenlijk is hier helemaal niets te doen. We gaan dus maar slapen.

Bij onze wandeling in het dorp kwamen we trouwens dit bord tegen:

Wie heeft er een idee wat het betekent?

0 Comments

Create Comment

Fields with * are required.

Search In Posts
Headlines
  • 2015-10-23 Camper avontuur ten einde
  • 2015-09-26 Yellowstone pictures online
  • 2015-09-17 Triplog updated
Recent Posts
Popular Posts
Archive
Current Album
Follow Us
on Facebook by Atom feed by Email
Question? Remarks? You're more than welcome! Just contact us